Module 1 - Globale kennis & bewustzijn
Module 2 - Plan(t) jouw beleid
Module 3 - LGBTI+-vriendelijk HR beleid

Diversiteit verhoogt de kwaliteit van ideeën

Diversiteit leidt tot betere oplossingen omdat een veelheid aan perspectieven benut kan worden. Werknemers met andere denkkaders dagen elkaars ideeën uit om samen tot de beste oplossing te komen. Bovendien: hoe diverser het aanbod van je organisatie is, hoe meer potentiële klanten je kan aanspreken. Je zou dus kunnen zeggen dat een divers team een competitief voordeel oplevert ten opzichte van minder diverse teams.

“Loopt het niet efficiënter en sneller als we het allemaal eens zijn met elkaar?” hoor ik sommigen denken. Dat fenomeen heet groepsdenken. En ja, het lijkt misschien handig, maar groepsdenken houdt ook risico’s in. We durven dan niet meer kritisch te kijken naar onze eigen groep en gaan sneller ‘ja-knikken’. 

Reflectie oefening

Voor een experiment nodigde onderzoeker Solomon Asch 8 deelnemers uit. De deelnemers kwamen zogezegd voor een visuele test. Ze kregen een target line te zien en moesten dan aangeven met welke van de drie lijnen de lengte van het target overeen kwam. De deelnemers zaten op een rij en moesten om de beurt hun antwoord luidop geven. Op die manier werden er 18 plaatjes aan de deelnemers getoond. 
Wat de 8e niet wist, was dat Asch met de eerste 7 deelnemers had afgesproken om 12 van de 18 keer hetzelfde, foute antwoord te geven. Het experiment ging eigenlijk over groepsdenken en onderzocht of de 8e deelnemer tegen het overduidelijke foute antwoord van de andere deelnemers zou ingaan. 

Stel dat jij de 8e deelnemer bent. Zou jij tegen het antwoord van de vorige ingaan? Waarom zou je dat al dan niet doen?

75% van de 8e deelnemers stemde minstens 1 van de 12 keer in met het foute antwoord van de groep.
(Ter info: in de controlegroep, waarbij de deelnemers de test individueel aflegden, gaf minder dan 1% van de deelnemers een fout antwoord. De test was dus makkelijk genoeg om foutloos af te leggen.)

In groepen waarin groepsdenken aanwezig is, worden diverse meningen vaak minder uitgesproken. Groepsleden denken minder kritisch na over beslissingen en dat houdt een risico in voor de kwaliteit van beslissingen. Uitspraken als: “Allez, is niemand daar tegenin gegaan?” of “Hoe is dat toch kunnen gebeuren?” kunnen vermeden worden. Met dit experiment willen we de meerwaarde benadrukken van diverse stemmen rond de tafel te brengen en een inclusieve omgeving te creëren waarin die stemmen ook mogen spreken.