Module 1 - Globale kennis & bewustzijn
Module 2 - Plan(t) jouw beleid
Module 3 - LGBTI+-vriendelijk HR beleid

Inclusieve communicatie

Inclusieve communicatie kan zich doorgaans op 3 manieren voor doen;

  • Inclusief taalgebruik hanteren (bijvoorbeeld: spreek werknemers aan met het juiste voornaamwoord, niet stigmatiserend taalgebruik);
  • Diversiteit in beeldmateriaal vertonen (bijvoorbeeld: niet alleen witte mannen, ook vrouwen, personen met een beperking, verschillen in etniciteit);
  • Niet discrimineren in de toegang tot informatie (bijvoorbeeld: zowel jongere als oudere werknemers op de hoogte brengen van opleidingen, informatie beschikbaar stellen voor slechtzienden).

Case: goede praktijk

Om inclusief taalgebruik te versterken, ontwikkelde de universiteit van Gent een gendertoets. Met dit instrument screenen ze teksten en beelden op diversiteits- en genderaspecten. Ze voorzien ook een meldpunt dat gebruikt kan worden wanneer niet- noodzakelijke geslachtsgebonden verwijzingen opgemerkt worden in de communicatie door de universiteit. 

Oefening: inclusief taalgebruik op de werkvloer

Maarten werkt al 15 jaar als tuinaannemer. Sinds enkele maanden is hij trans man. Wanneer Maarten een klant tegenkomt waar hij vorig jaar mee samenwerkte, legt hij zijn situatie van de transitie uit. De klant reageert heel positief. Even later hoort Maarten de klant met zijn collega’s over hem spreken. De klant zegt: “Ik vind het heel knap dat ze die keuze gemaakt heeft. Het zal vast een intensief traject geweest zijn voor haar.” 

 

Inclusief taalgebruik op de werkvloer is cruciaal opdat iedereen in de organisatie zich aangesproken voelt. Inclusief taalgebruik verhoogt een gedeelde identiteit onder alle leden van de organisatie met een positieve impact op de creativiteit en prestaties.