Module 1 - Globale kennis & bewustzijn
Module 2 - Plan(t) jouw beleid
Module 3 - LGBTI+-vriendelijk HR beleid

Morele plicht

Discriminatie en het “anders” behandelen van LGBTQI+werknemers gebeurt niet altijd zichtbaar. Het gebeurt ook niet altijd bewust of is niet altijd zo bedoeld. Niettemin kan het toch zijn sporen nalaten.

Zou dit kunnen gebeuren in jouw organisatie?

Er zijn maar weinig organisaties waarin dit niet zou kunnen gebeuren.
Maar je er bewust van zijn is al een eerste stap in de goede richting.

Zonet bespraken we met enkele voorbeelden dat LGBTQI+-werknemers nog steeds nadelen ondervinden op de werkplek, en dat dit een negatief effect kan hebben op hun mentale gezondheid.
Je zou het als je morele plicht kunnen beschouwen om hier iets aan te doen. Als dit argument niet overtuigend genoeg is, willen we je hierna nog twee andere argumenten geven.

Argument 1
Er zijn een aantal Europese richtlijnen die discriminatie en benadeling ten aanzien van seksuele minderheden op het werk verbieden. Deze Europese richtlijnen hebben vervolgens aanleiding gegeven tot nationale wetten. We bespreken deze richtlijnen niet in detail in deze module, maar benoemen ze wel, zodat je hier meer informatie kan over opzoeken.

  1. Richtlijn 89/391/EEC
    Deze richtlijn gaat over het nemen van maatregelen om de veiligheid en gezondheid van werknemers te verbeteren. Het gaat hierbij om alle aspecten gerelateerd aan het werk, dus ook de mentale gezondheid van werknemers. Speciale aandacht moet gegeven worden aan de meest kwetsbare groepen. Deze richtlijn wijst al op mogelijke kwetsbaarheden bij bepaalde groepen, waarmee rekening gehouden moet worden.
  2. Richtlijn 2000/78/EC
    Deze richtlijn gaat over gelijke behandeling in arbeid en beroep, en verbiedt discriminatie op basis van godsdienst of overtuiging, handicap, leeftijd of seksuele geaardheid.
  3. Richtlijn 2006/54/EC
    Deze richtlijn gaat over gelijke kansen en gelijke behandeling van mannen en vrouwen in arbeid en beroep. Deze richtlijn beschermt ook tegen discriminatie die berust op de geslachtsverandering van een persoon.

Argument 2
Diversiteit (ook in genderidentiteit en -expressie en in seksuele oriëntatie) komt werknemers en de organisatie ten goede.

Bekijk dit filmpje, waarin enkele voordelen van diversiteit in genderidentiteit en -expressie en in seksuele oriëntatie aan bod komen.
Kan je er nog andere bedenken?

Voorbeelden van diversiteit op het werk

  • Betere prestaties;
    • Verschillende profielen brengen verschillende inzichten.
    • Betere beslissingen worden gemaakt.
    • Meer creativiteit.
    • Beter teamwork.
  • Economisch voordeel voor organisaties.
  • Voordelen voor de samenleving in het algemeen.

Maar! Alleen werknemers aanwerven met een diverse achtergrond volstaat niet. Je hebt dan wel diversiteit in je personeelsbestand, maar je kan de vruchten ervan nog niet plukken. Aan een inclusieve organisatie moet je werken en blijven werken. Niet met eenmalige symbolische acties, je moet diversiteit en inclusie integreren in het beleid van jouw organisatie.
Deze module geeft enkele handvatten over hoe je dit concreet kan doen.