Nationaal juridisch kader

In de voorgaande tekst heb je gelezen over de mogelijkheden die het Europees recht biedt ten aanzien van het herstelrecht. Nu volgt een tekst over het nationaal juridisch kader van jouw land.

Nationaal legaal kader voor herstelrecht in België

In belgië spreken we van een rechtstaat, belgië is opgedeeld in drie verschillende machten, de wetgevende macht, de uitvoerende macht en de rechterlijke macht. Elk van deze machten controleren en beperken elkaar. De rechterlijke macht doet de uitspraak over geschillen, misdrijven en misdaden. Het systeem dat we hiervoor hebben in België is een strafrechtelijk systeem. De basisidee van dit systeem is om de dader te straffen, en hierbij is er geen aandacht voor het slachtoffer, noch voor hun wensen en/of noden.

Hier is de afgelopen jaren wel verandering in aan het komen door kritiek die geuit wordt op het bestaande rechtssysteem. Een van de belangrijke veranderingen is dat slachtoffers het recht hebben om de rechtzaak in te kijken als ze zich burgerlijke partij stellen, maar ook dat er een vorm van slachtofferhulp ontwikkeld is.

Als we spreken over herstelrecht in België, dan gaat dat over rechtzaken van minderjarigen.

Belangrijkste juridische voorzieningen voor de toepassing van herstelrecht (in zake anti-LGBT hate crimes)

Aangezien herstelrecht geen standaard is in België, zijn slachtoffers toegewezen op organisaties als Moderator, Unia en het Centrum voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen.

Belangrijkste drempels dat de toepassing van herstelrecht verhinderen (in zake van anti-LGBT hate crimes)

Het grootste probleem is dat het rechtssysteem in België dader-ge-oriënteerd is. Elk misdrijf heeft een zeker strafmaat toegewezen gekregen, daar kunnen verzwarende of verlichtende omstandigheden bij bekeken worden, maar het gaat om het straffen van de dader.

Daarnaast is er een discussie gaande over wat al dan niet onder herstelrecht valt.