Nationaal juridisch kader

Nu je meer weet over de rechten van LHBT’ers in de Europese Unie, gaan we verder in op het juridisch kader in jouw land.

De wettelijke status van LGBT in België

Rechten voor LGBT in België zijn relatief progressief. Zo was België het 2e land ter wereld om huwelijke van hetzelfde geslacht toe te laten in 2003, net na Nederland. Daarnaast is adoptie voor koppels van hetzelfde geslacht gelegaliseerd in 2006, hierbij werd het ook mogelijk voor een lesbisch koppel om aan IVF te doen.  

Sinds 2007 mogen transpersonen hun ‘legaal geslacht’ veranderen.

De legale bescherming van LGBT in België tegen haatmisdrijven

Die bescherming is er, deze is er gekomen door de anti-discriminatiewet die bestond sinds 2003, en die herzien werd in 2007. De vernieuwde wet heeft 19 beschermde criteria opgenomen die dus zorgen voor bescherming tegen discriminatie op een of meerdere van die criteria. Zowel gender, seksuele voorkeur als burgerlijke staat werden hier als beschermde criteria in opgenomen. Deze worden beschermd door organisaties als Unia en het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. Ze werken beiden tegen discriminatie en haatmisdrijven.

In 2014 hebben ze ook genderidentiteit en genderexpressie toegevoegd aan de lijst van beschermde criteria.

De rechten van slachtovers in anti-LGBT haatmisdrijven in België

In december 2014 is het de eerste keer dat een haatmisdrijf officieel gelinkt werd aan de seksuele oriëntatie van het slachtoffer. Dit is de eerste keer dat een anti-LGBT motief werd geregistreerd.

 

Dat terzijde heb je in België vrij weinig rechten als slachtoffer. Als je inzage wilt krijgen in een rechtzaak moet je je burgerlijke partij stellen, of kunnen aantonen dat er iets ernstig fout gelopen is in het onderzoek.

Daarnaast zijn er wel plaatsen waar je terecht kunt als slachtoffer. Zo kan je bij de slachtofferbejegening van de politie terecht, bij slachtofferhulp van het CAW, en ook bij justitie is er een gelijkaardig initiatief. Daarnaast kan je natuurlijk terecht bij organisaties als Unia, çavaria en het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen.