1.4 Gendernormen

Eerst en vooral: normen. Wat zijn dat nu weer?

Normen zijn (ongeschreven) voorschriften over hoe we ons moeten gedragen.

Stel, jij en ik komen elkaar tegen. Wat doen we? Naar alle waarschijnlijkheid geven we elkaar een hand. Dat is geen wet, maar een norm. Een beleefdheidsnorm meer bepaald. Stel, ik reik mijn linkerhand. Een beetje vreemd zou je denken. Onze kennismaking zou stuntelig worden. Ik ‘overtreed’ immers deze beleefdheidsnorm. Word ik hiervoor vervolgd met een geldboete? Gelukkig niet. Als iemand een bepaalde norm ‘breekt’ dan kunnen er afkeurende of negatieve reacties komen. Bijvoorbeeld als iemand niet rechtstaat voor een oudere op de bus, als iemand met pantoffels en een jeansshort gaat solliciteren, als een 63-jarige uit de bol gaat in een discotheek,…

Gendernormen

Zijn er ook bepaalde normen gekoppeld aan je geslacht? Yes! Je raadt het al: normen die we koppelen aan een bepaald geslacht noemen we gendernormen. 

Gendernormen zijn (ongeschreven) voorschriften over hoe meisjes en jongens zich moeten gedragen.

Wanneer iemand niet aan die verwachtingen voldoet, kan dat voor negatieve reacties zorgen. Gendernormen hebben een grote invloed op ons leven. Schoenen, kledij, kleuren maar ook hobby’s, studiekeuze, taalgebruik, zithouding die een vrouw of een man aanneemt,… worden mee bepaald door gendernormen. 

En er is nog iets. Gendernormen staan niet vast. Ze variëren naargelang een bepaalde tijd, cultuur en context. Zoals je zo dadelijk zal merken in de toets, zijn sociale verwachtingen van mannen en vrouwen afhankelijk van de tijd, de cultuur en de context waarin je je bevindt. Neem hiervoor een kijkje in de quiz hieronder.