Het dialoogmodel van de drie werelden

Het dialoogmodel van drie werelden wordt gebruikt om drie verschillende manieren van dialoog aan te tonen. Elke “wereld” vertegenwoordigt een andere stijl.

Dit model laat de drie verschillende 'werelden' en perspectieven zien.

Deze wereld draait om debat, jouw mening versus de mijne. Dit kan waardevol zijn in het kader van onderwijs, je leert je mening te formuleren, naar de ander te luisteren en een weerwoord te formuleren. Een beperking van dit instrument is dat het polariserend kan werken.

In deze wereld zijn alle meningen toegestaan. Dit model daagt je uit om ‘de wereld van mij’ los te laten. Zo daag je leerlingen uit om verder te denken dan hun eigen ideeën. Het stelt de vraag: “waarom zouden mensen denken zoals ze denken?”. Op deze manier kan je verschillende meningen laten zien zonder dat iemand zich onveilig hoeft te voelen.

Bij dit model is het belangrijk om een intersectionele visie te presenteren, die benadrukt hoe verschillende aspecten van identiteit elkaar kruisen. Al deze verschillende aspecten hebben invloed op hoe iemand wordt behandeld.

 

Dit model gaat in op de vraag: Hoe kunnen we samenleven in een wereld met zoveel verschillende ideeën en meningen? Je hoeft het niet met iemand eens te zijn om die persoon te respecteren.

Met onderstaande quiz kun je testen of je het verschil tussen de drie werelden begrijpt.

Nu je de drie werelden hebt bestudeerd, kan je ze toepassen in gesprekken met je klas. Welk model werkt het beste voor jouw leerlingen?

Onthoud dat alle drie de verschillende werelden belangrijk zijn.