Sociaal kader

Naast wetgeving is ook de sociale acceptatie van LGBT’ers in jouw land belangrijk. In de volgende tekst lees je hier meer over.
Welke initiatieven zijn er zoal? En hoe wordt in jouw land de acceptatie van LGBT’ers gepromoot?

Huidige situatie als het gaat over sociale aanvaarding van LGBT in België

België wordt gezien als een van de veiligste landen om in te verblijven als LGBT. En daar mogen we best trots op zijn.

De wetgeving voor LGBT is eerder progressief, en er zijn honderden organisaties die de belangen van LGBT verdedigen. Net als dat de meeste politieke partijen dat doen.

Maar dat wilt natuurlijk niet zeggen dat alles loopt zoals het zou moeten. Er zijn nog steeds gevallen van haatmisdrijven, en LGBT worden nog steeds dagelijks gediscrimineerd. Een studie in 2019 toonde aan dat 90% van LGBT al slachtoffer werd van verbale agressie, van die 90% geeft nog eens 1/3e dat het niet alleen bij verbale agressie bleef.

Sociale initiatieven die de aanvaarding van LGBT promoten in België

Er zijn veel initiatieven in België die gaan over het promoten van de aanvaarding van LGBT. Zo zijn er drie verschillende pride-evenmenten (in Gent, Brussel en Antwerpen). Daarnaast zijn er heel wat organisaties die activiteiten organiseren rond dagen zoals de IDAHOT. Ook zijn er heel wat evenementenbureaus die bezig zijn met de communicatie en het ontwikkelen van evemeneten die LGBT-inclusief zijn. Maar ook steden en gemeenten doen vaak hun best om hun stad een veilige plek te maken voor LGBT.

Sociale initiatieven die LGBT willen beschermen tegen haatmisdrijven in België.

Çavaria heeft een campagne gehad tegen haatmisdrijven: ‘give a shit: grijp in tegen haat’. Dit was een actie om jongeren aan te zetten om tussen te komen als ze getuige zijn van een haatmisdrijf. Dit vanuit de gedachte, dat als je niets doet, het lijkt alsof je het goed keurt, en dat is natuurlijk niet zo.

Daarnaast zijn er altijd sociale initiatieven als een haatmisdrijf plaats heeft gevonden. Zo zijn er in Gent bijvoorbeeld 2 jongens aangevallen geweest in 2019, en daar is meteen reactie op gekomen in de vorm van een bijeenkomst waar mensen van de community het woord konden nemen.