Vooroordelen

De LHBT gemeenschap heeft te maken met verschillende vooroordelen. Misschien heb je zelf vooroordelen of ken je ze van mensen uit je omgeving. Sommige van deze vooroordelen zijn negatief, andere vooroordelen worden gezien als ‘positief’. Hoewel vooroordelen een belangrijk onderdeel zijn van de anti-LHBT haatmisdrijven is het belangrijk om deze vooroordelen niet te benoemen of te herhalen.  

Waarom niet?

Het noemen of herhalen van vooroordelen of stereotypes zal deze enkel versterken, zelfs wanneer het vooroordeel meteen daarna wordt ontkracht door de spreker.

Om deze reden is er geen lijst van vooroordelen opgenomen in deze training. Om je wel te laten nadenken over het gevolg van vooroordelen en om je alvast op te warmen voor het volgende onderdeel van deze e-learning vragen we je de volgende oefening te maken.

Neem even de tijd om te na te denken over de volgende vraag: ‘Wat maakt jou tot wie jij bent?’ Vraag jezelf hierna af hoe het zou voelen als iemand jou beledigt of aanvalt op basis van wie jij bent. Welke gedachten of emoties worden er bij jou getriggerd na zo’n belediging?